maanantai 18. toukokuuta 2015

Kesäpiha vol 1 Kukkapenkki muuttaa

Nyt koittaa se aika vuodesta, kun ihmiset siivoavat pihojaan ja valmistautuvat ottamaan kesän vastaan. Joillakin on siivottavana iso puutarha terasseineen, toisilla pieni parveke. Yhtälailla molemmissa on omat hommansa ja mahdollisuutensa kesän viettoon.

Miten meillä odotetaan kesää? Asumme rivarissa taajama-alueella ja meillä on pieni oma piha. Meidän molemmilla puolilla on naapurit ja pihamme edessä on taloyhtiön yhteinen alue jossa on lasten leikkipaikka sekä seuraavan talorivin asukkaiden kuistit. Ei siis mikään kovin rauhallinen ja yksityinen keidas.. Toisella puolella on vanha ja suhteellisen tiheä norjanangervoaita, toisella puolella naapurin yksittäisiä pensaita. Koko pääty on aivan täysin auki, lukuun ottamatta meidän vihreää muoviverkkoaitaa (ettei koirat pääse pihasta) ja kukkapenkin tynkää.

Tältä meillä näyttää nyt
Mietittiin miehen kanssa viikonloppuna kun siivottiin terassia, leikattiin nurmikko ja aseteltiin aurinkovarjot paikoilleen, että päätyyn olisi kiva saada myös pensasaita. Kun kysyin että millainen, vastaus oli järkevä: jotain sellaista mitä pihapiiristä löytyy jo nyt. No vaihtoehdot ovat siis norjanangervo joka meillä on pihan vasemmassa reunassa, tuija joka on sekä meidän vasemmassa reunassa terassin edessä sekä naapurin puolella terassin vieressä, sekä pensashanhikki joka on naapurilla ulommaisena heidän rivistössään. Itsehän en pensashanhikista pidä, perintönä äidiltäni en siedä keltaisia kukkia, joten se on ehdottomasti out. Miehen mielestä norjanangervo on liian läpikuultava. Ja tuijarivistö päätyyn on paljon hoitoa vaativa ja muutenkin paikkana tuijalle liian aurinkoinen. Joten jos emme uutta lajia pihaan tuo, on norjanangervo oikeastaan ainoa vaihtoehto. Mielestäni se on jopa yllättävän kaunis. Se on valkoinen (minä pidän) ja nopeakasvuinen. Ja edullinen, mitä nyt nopeasti katsoin hintoja netistä.

Tältä meidän piha tulisi näyttämään
Kukkapenkkiä pitäisi siirtää, mutta vaikka se onkin kohopenkki, ei siirtäminen ole kovinkaan hankalaa, sillä en ole muurannut reunuskiviä, vaan ainoastaan latonut ne päällekäin. Toki kukat pitää nostaa ylös, mutta samalla onnistuu niiden jakaminen, joten eivät ne siitä niin kovasti suutu. Ainoa mikä saattaa hieman närkästyä, on rakas pionini. Pionia ei saisi siirtää ollenkaan, vaan antaa kasvaa paikoillaan. Hyvin on silti pioni kestänyt muuttamista, sillä olen sitä kerennyt jo siirrellä joka vuosi uuteen paikkaan. Koska perennoja ja sipulikasveja on hyvin vaikea löytää penkistä ennen kuin ovat täydessä kasvussa, ne pitää kerätä sieltä samantien kun ne ovat kukkineet. Tämä siis tarkoittaa nyt sitä, että pitää selvittää mieheltä tehdäänkö me piha uusiksi vai ei, sillä krookukset pitäisi kerätä penkistä nyt mahdollisimman pian kun vielä lehdet ovat näkyvissä.

Aina kesän tullen kaipaisin isompaa pihaa. Suojaisaa katseilta ja sen verran isoa, että saisin istuttaa paljon kasveja. Suomen kaunein piha ohjelmaa on ollut nyt kiva katsoa, kun sieltä saa poimittua hyviä ideoita. Ehdottomasti mainitsemisen arvoinen idea on ollut pergola, joka rajaa tonttia. Pergolaa pitkin kasvavat kärhöt tuovat suojaa ja vehreyttä mutta silti ei tarvitse rakentaa korkeaa muuria näkösuojaksi. Harmi kun meidän pihaan ei sitä voi tehdä..

Pienestäkin pihasta saa kauniin kun siihen jaksaa panostaa. Sisustamalla terassin tai parvekkeen ja laittamalla ruukkuihin kasveja, tulee alueesta vehreä ja viihtyisä. Ainoa mikä pitää ottaa huomioon on auringon määrä. Toki se kuuluu kaikkiin pihoihin, mutta yleensä isommassa pihassa on varaa valita valon määrä kasvien mukaan. Pienessä pihassa tai parvekkeella mennään sillä mitä on tarjolla, eli joidenkin kohdalla se tarkoittaa paahteessa kestäviä kaktuksia ja mehikasveja, Välimeren nahkealehtisiä sekä muita vähällä vedellä kuumassa ilmassa pärjääviä kasveja, kun taas joillakin on varjoinen parveke johon pitää miettiä varjossa pärjääviä kasveja kuten tuija ja puksipuu sekä varjoliljat kuten kuunlilja. Jokaiselle löytyy jotakin, mutta on aivan turha yrittää pitää paljon valoa tarvitsevaa kasvia varjossa. Se ei siinä viihdy ja lopputulos ei ole vaivan arvoinen.

Lämmintä kesää odotellen, uutta pihasuunnitelmaa tehden - Minä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti